SD-WAN що це і як працює

SD-WAN (Software-Defined Wide Area Network) — архітектура мережі, яка використовує програмне забезпечення для централізованого управління та оптимізації трафіку через різні канали зв'язку.

Зміст

1. Особливості SD-WAN

2. Переваги SD-WAN

3. Висновки

 

Всі вузли SD-WAN мережі керуються з центральної консолі або хмарного сервісу. Це дозволяє адміністраторам здійснювати конфігурацію, моніторинг і управління зв'язком з одного місця.

 

Особливості SD-WAN

QoS (Quality of Service).

QoS допомагає забезпечити безперебійну роботу критичних програм, навіть коли мережа завантажена. Наприклад, налаштувати мережу так, щоб надавати пріоритет важливішому трафіку, як от голосові дзвінки або відеоконференції. Це гарантує, що ці застосунки не будуть затримуватися або матимуть розриви під час використання мережі з всіма пристроями.

 

Моніторинг та аналітика.

SD-WAN надає розширені можливості моніторингу мережі та аналізу трафіку, що допомагає виявляти проблеми та оптимізувати її ефективність.

 

Безпека та Шифрування трафіку.

SD-WAN може шифрувати трафік, що проходить через нього, забезпечуючи таким чином додатковий рівень безпеки даних, що передаються через зовнішню мережу.

 

Гнучкість та масштабованість.

SD-WAN легко адаптується до змін у потребах мережі та може масштабуватися від мережі домашнього офісу до великих корпоративних інфраструктур.

 

Переваги SD-WAN

Покращена продуктивність застосунків.

SD-WAN може направляти трафік найефективнішим шляхом, що призводить до значного покращення продуктивності застосунків, як от: відеоконференції, інтернет-телефонія, хмарні застосунки тощо.

 

Збільшена гнучкість.

SD-WAN полегшує компаніям підключати нові філії, склади та магазини, а також змінювати свою мережу відповідно до мінливих потреб.

 

Висновки

Завдяки використанню інтелектуального управління трафіком, можна підвищить ефективність своїх мереж. SD-WAN, також дасть змогу оптимізувати витрати організації або підприємства, перенаправляючи їх з капітальних в операційні. Завдяки SD-WAN організація зможе сконцентрувати свою увагу на бізнесі, а складні, рутинні завдання з контролем трафіку виконуватиме технологія.

 

SD-WAN як послуга буде корисною для організацій з кількома офісами, складами або філіями. Технологія проста у налаштуванні. Системному Адміністратору не потрібно фізично перебувати в одному офісі. Він отримує централізоване управління через контролер, який мінімізує необхідність у ручному налаштуванні мережевих пристроїв. Встановивши та налаштувавши контролер SD-WAN один раз, експлуатація мережі та її масштабування стають простою справою.