Що таке МАС адреса і навіщо її змінювати

Після зміни МАС адреси необхідно перезавантажити ваш новий пристрій (якщо це мережева карта — перезавантажити РС). Найчастіше достатньо вимкнути Роутер з розетки на 15 секунд і ввімкнути заново. Підключення буде відновлено протягом декількох хвилин.

Зміст.
1. Що таке МАС адреса?
2. У яких випадках потрібно змінити МАС адресу?
3. Як дізнатися мак адресу на пристроях Mac OS?
4. Як дізнатися мак адресу через командний рядок у Windows?
5. Як змінити МАС адресу?

Що таке МАС адреса?
MAC адреса (абревіатура Media Access Control — керування доступом до даних) — це унікальний ідентифікатор для кожного мережевого пристрою, який служить для ідентифікації в мережі. МАС адреса присвоюється виробником мережевого обладнання на момент виробництва (зокрема мережевій картці Ethernet або картці бездротового звʼязку). МАС адреса складається з шести наборів цифр та букв латинського алфавіту, розділяється двокрапками. Для прикладу, має вигляд: a5:cf:98:50:6a:0c.

Коли потрібно підключити домашній Інтернет по оптоволокну новому користувачеві, ми закріплюємо МАС-адресу його мережевої карти у своїй системі та спрямовуємо трафік згідно з Інтернет тарифом саме на цю МАС адресу (Маршрутизатор, РС, ноутбук). МАС адреса кожного Клієнта прописується в договорі.

З погляду безпеки, прив'язка до МАС адреси Клієнта унеможливлює недоброзичливий доступ до його кабелю. Наприклад, якщо перемкнути кабель Клієнта і спрямувати трафік на інший пристрій, невідомий Клієнту, доступ до Інтернету на іншому пристрої буде заборонено через конфлікт МАС адрес.

У яких випадках потрібно змінити МАС адресу?
— Якщо ви міняєте старий маршрутизатор (WiFi роутер) на новий оптичний термінал gpon.
 Якщо Інтернет кабель підключався до старого РС, а у вас тепер новий. У цьому разі, логічно, змінити МАС адресу нової мережевої карти на МАС адресу мережевої карти старого РС.
Після перевстановлення операційної системи.
У тому випадку, коли потрібно відфільтрувати перелік МАС адрес у налаштуваннях Роутера для доступу до мережі Інтернет або навпаки закрити конкретним пристроям доступ до мережі.

Як дізнатися мак адресу на пристроях MacOS.
Власники комп'ютерів на базі операційної системи Mac OS мають декілька способів дізнатися свою МАС адресу. Найлегше це робиться в меню системних налаштувань. Для цього потрібно зробити кілька простих дій, а саме:

 

Відкрити Системні Налаштування>Мережа>WiFi (у разі, якщо комп'ютер під'єднаний до інтернету через WiFi).

 

 

Праворуч від "Назви Мережі" натискаємо "Додатково". У вікні, на лівій вкладці пункт "Обладнання". Зверху переліку дивимося МАС адресу.

 

Інший спосіб дізнатися свою МАС адресу можна через додаток "Термінал" за допомогою команди ifconfig
 
Для цього необхідно увійти в Finder >Програми> Утиліти і запустити додаток
"Термінал". У вікні Терміналу вводимо команду ifconfig en0 і підтверджуємо Enter. Будь-який мережевий інтерфейс на пристрої під управлінням Mac OS має позначення: en0, en1, en2... це потрібно врахувати під час використання команди. У настільних комп'ютерах Mac (iMac, Mac Mini, Mac Studio, Mac Pro) позначка en0  мережевий інтерфейс Ethernet, а в MacBook, де немає Ethernet, en0  позначає модуль Wi-Fi.
Дивимося ether (MAC адреса) та inet (IP адреса) мережевого адаптера.

 

 

Як дізнатися мак адресу через командний рядок у Windows.
Робочий спосіб для всіх версій Windows. Необхідно затиснути клавіші Win+R, тим самим викликати вікно "Виконати". У вікні вводимо запит cmd і програма запускає "Командний рядок". У ньому вводимо ipconfig/all, підтверджуємо Enter. Далі, ви побачите дані всіх мережевих пристроїв, з якими взаємодіє ваш РС. Знаходимо МАС адресу в рядку "Фізична адреса".

Як змінити МАС адресу.
Змінити МАС-адресу можна самостійно, у декілька кліків. Для цього перейдіть в особистий кабінет на сторінку зміни МАС адреси і підтвердіть команду натисканням кнопки "Змінити МАС".