Швидкість Інтернету понад 100 Мбіт/с: що потрібно знати перед тим, як перейти на новий тариф.

Як отримати максимальну віддачу від високошвидкісного Інтернету? Перевірте, чи підтримує ваше обладнання швидкість інтернету понад 100 Мбіт/с

Зміст.
1. Кількість домашніх гаджетів
2. Частотний діапазон wifi роутера
3. Перевіряємо порти маршрутизатора
4. Оптичні Термінали GPON з підтримкою модуля Wi-Fi
5. Перевіряємо пропускну спроможність мережевої карти
6. Перевіряємо кабель кручена пара
7. Визначаємося зі швидкістю та обираємо інтернет тариф
8. Висновки

Технології, швидкість інтернету та потреби користувачів не зупиняються в розвитку. Кілька років тому для стандартних завдань вистачало швидкості Інтернету 100 Мбіт/сек. Зростає кількість розумних гаджетів, потреба в онлайн конференціях і робота з контентом у високій роздільній здатності, люди прагнуть економити час, працювати з комфортом з комфортом та задоволенням, отже, зростає потреба у високошвидкісному інтернеті з поліпшеними характеристиками.

Для тих, хто бажає розширити свої можливості, збільшити швидкість інтернету та отримати від цього максимальну віддачу, важливо переконатися, чи готове ваше обладнання приймати швидкість понад 100 Мбіт/с.

Кількість домашніх гаджетів
Чим більше домашніх гаджетів потребують доступу до Інтернету, тим більша пропускна здатність каналу вам необхідна. Наприклад, за ідеальних умов, якщо під'єднати два пристрої до мережі 100 Мбіт/с і переглядати онлайн відео з роздільною здатністю 4К (Ultra HD) на Youtube, то цієї швидкості достатньо для більш-менш комфортного перегляду.

Однак, якщо до цієї ж мережі під'єднати ще один пристрій і вивантажувати raw файли з камери на ноутбук, то ширини каналу вже не вистачить.

Тож орієнтуйтеся на кількість пристроїв, які потребують Інтернет і завжди розраховуйте на деякий запас. Пам'ятайте, що всі ми любимо купувати нові гаджети, запрошувати гостей, працюємо та здобуваємо освіту віддалено, від чого кількість розумних пристроїв зростає.

При взаємодії з сервісами Google, Клієнти Westelecom відчувають значне збільшення швидкості передачі даних. Це тому, що клієнтські запити до ресурсів Google обробляються в нашому дата-центрі. У разі будь-яких проблем з Інтернетом, сервіси Google залишаються доступними.

Підʼєднуючи свої пристрої до wifi точки доступу, зверніть увагу на технічні характеристики маршрутизатора. Далі, ми розповімо на які саме параметри варто звернути увагу.

Частотний діапазон wifi роутера
Більш сучасні Роутери мають змогу працювати у двох діапазонах — 2,4 ГГц и 5 ГГц. Але, більшість роутерів все ще працюють в частотному діапазоні 2,4 ГГц. Цей діапазон легше проходить крізь стіни, але він дуже перевантажений й дуже повільно передає дані. Цей діапазон не підходить для високошвидкісного Інтернету.

Суттєво розширюють пропускну здатність бездротової мережі — більш сучасні стандарти IEEE 802.11ac/ax. Переконайтеся, що ваш wifi роутер підтримує стандарт IEEE 802.11ac та увімкніть у налаштуваннях діапазон 5 ГГц.

Безумовною перевагою діапазону 5 ГГц є його вільний ефір, значне збільшення швидкості приймання/передавання даних та більша кількість каналів (17 каналів порівняно з 13-ма в діапазоні 2,4 ГГц).

Як підсилити сигнал та як налаштувати wifi роутер, ми детально розповіли в наших матеріалах блогу.

Перевіряємо порти маршрутизатора
WiFi Роутер має декілька основних портів, які візуально між собою відрізняються кольором: WAN, SC/UPC, LAN.

1.WAN-порт, завжди тільки один, синього кольору. Саме до нього під'єднується кабель інтернет-провайдера.
2. Оптичні Термінали з модулем WiFi, які ми надаємо нашим Клієнтам, мають WAN порт/Оптичний патч-корд SC/UPC, який служить для підключення саме оптичного кабелю інтернет-провайдера до пристрою.
3. LAN порт. Зазвичай їх декілька, 4-5 LAN портів жовтого або помаранчевого кольору. Вони потрібні для того, щоб передавати дані від роутера до інших пристроїв (PC, Телевізор, ігрова консоль). Чим більше LAN портів, тим більше пристроїв за допомогою дротів можна підʼєднати до мережі Інтернет.

Звертаємо увагу, що порти можуть бути двох видів:
— Fast Ethernet зі швидкістю до 100 Мбіт/с;
— Gigabit Ethernet зі швидкістю до 1 Гбіт/с.

Для роботи в мережі Інтернет зі швидкістю понад 100 Мбіт/с необхідно, щоб wifi роутер підтримував частоту 5ГГц, сучасні стандарти IEEE 802.11ac/ax, гігабітні порти Gigabit Ethernet.

Не забувайте оновлювати прошивку wifi Роутера, програмне забезпечення PC та мобільних пристроїв.

Оптичні Термінали GPON з підтримкою модуля Wi-Fi
Універсальне, мережеве обладнання від Westelecom. Тепер старий Роутер та комутатори більше не потрібні. Нове універсальне рішення, передбачає один пристрій з високою пропускною здатністю, підтримкою сучасних функцій та технологій.

Забудьте старі, шаблонні рішення. Обирайте:
— сучасність;
— комфорт;
— багатофункціональність.

Як це працює? Оптичний GPON Термінал приймає сигнал у вигляді світлового потоку через оптичний кабель інтернет-провайдера та перетворює його на цифровий, виводячи на модуль wifi (щоб під'єднати повітрям, наприклад: ноутбук, планшет або телефон до мережі) та гігабітні Ethernet-порти (щоб під'єднати пристрої через кабель «кручена пара»: PC, телевізори, ігрові консолі тощо).

Перевіряємо пропускну спроможність мережевої карти
Якщо бажаєте під'єднати кабель "кручена пара" (вита пара) інтернет-провайдера напряму до РС, то обовʼязково перевірте, чи підтримує мережева карта швидкість понад 100 Мбіт/с. Більшість сучасних мережевих карт підтримують Gigabit Ethernet, але деякі старі моделі можуть бути обмежені 100 Мбіт/с.

Перевірка характеристик
Windows:
— Перейдіть в “Мережеві Підключення”
— Натисніть “Ethernet” та за допомогою правої кнопки миші перейдіть у “Властивості”
— У новому вікні натисніть “Налаштувати”
— Переходьте до табу "Додатково" й натисніть у переліку «Швидкість та дуплекс». В цьому вікні, зліва "Значення" є перелік параметрів роботи мережевої карти. Якщо в переліку є значення 1.0 Gbps Full Duplex, то швидкість інтернету понад 100 Мбіт/сек вам доступна.

Перевіряємо кабель кручена пара (ділянка зʼєднання між пристроями)
Якщо оптичний кабель інтернет-провайдера приходить на Оптичний термінал ONU (застарілий варіант без модуля wifi) та від ONU під'єднується до wifi роутера кабелем кручена пара, то обов'язково переконайтеся, яка саме кручена пара з'єднує ділянку ONU — Роутер або ONU — Роутер — РС.

Щоб забезпечити пропускну здатність мережі понад 100 Мбіт/с кабель вита пара (кручена пара) по всій ділянці з'єднання пристроїв обовʼязково повинен бути 8-жильним.

Для перевірки, від'єднайте конектор від пристрою (Роутер або РС) та подивіться кількість жил. Їх може бути 4 або 8. Якщо кабель має 4 жили, замініть його на 8 жильний.

Визначаємося зі швидкістю та обираємо Інтернет тариф
1. Якщо Інтернет використовується виключно для стандартних завдань: перевірка пошти, дзвінки через інтернет, потокової музики, листування в соц. мережах, перегляд відео на одному пристрої — для цих цілей підходить Інтернет тариф GPON 100Mbps.
2. Якщо потрібно під'єднати Інтернет у великій квартирі або будинку: для розваг, навчання, комфортного перегляду відео у форматі 4К (Ultra HD), роботі з великими файлами, одночасно під'єднати до точки доступу понад три домашні гаджети — вам підійде Інтернет тариф від 300 Мбіт/с.

Інтернет тарифи від 500 Mbps і вище підключаються за стандартом нового покоління — технологією XG GPON, що має поліпшеніші технічні характеристики, порівняно з попередньою технологією GPON.

3. Для тих, хто постійно працює з великим об'ємом даних, великої та сучасної сім'ї, для систем розумного будинку, великої кількості ґаджетів у мережі  обирайте Інтернет тариф XG PON 1Gbit.

І ще... зовсім не означає, що швидкості 100 Мбіт/с не вистачить для перегляду відео у високій роздільній здатності. Дивитися онлайн фільми можна, але якщо під'єднати до цієї ж точки доступу ще кілька пристроїв, то швидкість інтернету на всіх ґаджетах впаде.

Висновки
Якщо Інтернет тариф обрано коректно, якщо пристрої адаптовані до Інтернету на високих швидкостях, то кожен пристрій у мережі отримає доволі широкий канал, а ви розширите свої можливості та відчуєте задоволення від роботи у високошвидкісній мережі.