Чому заважає сусідський WiFi і як впливає на швидкість вашої бездротової мережі

Налаштуйте свій маршрутизатор на частоту 5 ГГц і забудьте про проблему «сусідського wifi»

Ми вже писали про те, як підсилити сигнал вай-фай роутера в домашніх умовах. А зараз, зосередимо увагу на тому, яка може бути ще причина погіршення якості домашньої wifi мережі.

 

На сьогодні, бездротова мережа набула величезної популярності та поширення. У кожному будинку, квартирі або офісі обов'язково є пристрій, що роздає інтернет повітрям. Взагалі, це дуже зручно і практично. Користувачі тепер не прив'язані до обмежень кабельних з'єднань, оскільки підключення пристроїв та обмін даними відбувається повітрям. Одночасно, можна під'єднати до wifi всі свої гаджети (телевізор, ігрову консоль, смартфон, планшет, ноутбук) і користуватися інтернетом де завгодно, вільно переміщаючись усіма приміщеннями будинку та прибудинковою територією. Бездротова мережа інтернет підходить під будь-які завдання, починаючи від обміну повідомленнями до управління системами розумного будинку.

 

Ідеальне рішення, чи не так... але є нюанси, які впливають на якість бездротової мережі (насамперед це стосується багатоквартирних будинків): зниження швидкості, обриви сигналу і загалом низька якість мережі. На щастя, більшість нюансів самостійно можна легко вирішити.

 

Бездротова мережа wifi, як середовище поширення сигналу використовує радіохвилі. У зв'язку з цим, на її якість впливає велика кількість перешкод.

 

Що впливає на якість бездротової мережі?

Найчастіша і найпоширеніша проблема, що впливає на зниження якості інтернету повітрям — дуже перевантажений частотний діапазон 2,4 ГГц, тому що інші маршрутизатори (сусідські wifi роутери), які працюють у радіусі дії вашого маршрутизатора, використовують один і той самий діапазон.

 

WiFi використовує два діапазони частот — 2,4 ГГц й 5 ГГц. Стандарт бездротової мережі 802.11b/g працює в діапазоні 2.4 ГГц. Стандарт 802.11a — 5 ГГц. Бездротова мережа 802.11n може працювати як у діапазоні 2.4 ГГц, так і в діапазоні 5 ГГц. Суттєво розширюють пропускну здатність бездротової мережі — 802.11aс/ax, більш сучасні стандарти, що працюють тільки в діапазоні 5 ГГц.

 

Частотний діапазон, що використовується, в різних країнах може бути різний. В Україні для частоти 2,4 ГГц доступно 13 каналів із шириною 20 МГц (802.11b/g/n) або 40 МГц (802.11n). У цьому діапазоні працюють більшість сусідських wifi пристроїв.

 

Достатньо натиснути на іконку wifi вашого гаджета (ноутбук, смартфон, планшет) і подивитися у випадаючому меню, скільки бездротових точок доступу бачить його wifi модуль. Чим більше маршрутизаторів працюють на одній і тій самій частоті, тим більше вони заважають один одному, що значно знижує якість бездротової мережі.

 

 

Також, за допомогою утиліти, наприклад inSSIDer, можна просканувати покриття wifi і подивитися, скільки wifi точок працюють, у якому діапазоні й на яких каналах.

 

 

Більшість сучасних Клієнтських Терміналів з підтримкою модуля wifi й сучасних роутерів підтримують роботу у двох частотних діапазонах — 2,4 ГГц й 5 ГГц.

 

Безумовною перевагою діапазону 5 ГГц є його вільний ефір і більша кількість каналів (17 каналів порівняно з 13-ма в діапазоні 2,4 ГГц), що призводить до підвищення стабільності сигналу і швидкості передавання даних, хоча й забезпечує він своїм покриттям меншу площу. Діапазон 5 ГГц поки що використовується рідко і практично не має перешкод.

 

У той час, як діапазон 2,4 ГГц забезпечує більшу площу покриття, ніж діапазон 5 ГГц, але водночас має нижчу пропускну здатність і значно перенасичений ефір, що негативно впливає на якість бездротової мережі загалом.

 

Налаштуйте свій маршрутизатор на частоту 5 ГГц і забудьте про проблему «сусідського wifi». Фахівці Westelecom при оформленні заявки на інтернет підключення обов'язково коректно налаштують новий Оптичний термінал або ваш wifi роутер без додаткової оплати.